Sådan giver du dine medarbejdere en god start efter ferien

Ikke alle har lige nemt ved at komme tilbage på arbejde efter sommerferien. For nogle kan overgangen fra ferie til arbejde faktisk føles som en udfordring. Her er tips til at undgå, at dine medarbejderes "ferieblues" påvirker stemningen og indsatsen på arbejdet.
Caroline GottschalckMarketing Coordinator
mandag den 19. august 2024
Læsetid: 2 minutter

 - Ikke alle medarbejdere har den energi og entusiasme, man måske kunne ønske sig, når alle endelig er tilbage på arbejde. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt ikke at gå for hårdt til værks, siger Simployers HR-rådgiver Fam Manson.

Den hårde overgang

Det er måske ikke så mærkeligt. Den ene dag sidder du på en strand og nyder solen. Næste dag ringer vækkeuret for første gang i flere uger og arbejdstøjet skal på.

Sådan en brat overgang kan i nogle tilfælde få uventede konsekvenser i form af en tilstand, der ofte kaldes post-ferie-syndrom eller "ferieblues": En følelse af nedtrykthed, lav energi, og det kan føles svært at finde mening med det arbejde, man skal udføre.

- Overgange kan opleves meget forskelligt. Mens det for mange ikke er noget problem, kan det være brutalt for andre. Vi har alle forskellige behov og metoder til at komme ordentligt ind i rutinerne igen efter ferien, og vi påvirkes forskelligt af den her overgang, siger Manson.

Medarbejdere med "ferieblues"

Det går som regel over af sig selv efter et par dage, men for en arbejdsgiver er det stadig ikke optimalt, hvis flere medarbejdere lider af ferieblues samtidig.

- Det siger sig selv, at hvis flere medarbejdere har svært ved at omstille sig fra feriemode til arbejdsmode, kan det i værste fald påvirke kvaliteten af arbejdet og resultaterne. Det skal selvfølgelig undgås, siger Manson.

Manson råder arbejdsgivere til at anerkende, at alle medarbejdere håndterer omstillingen forskelligt, og at nogle faktisk vil have brug for en lidt blidere start end andre. Det handler naturligvis ikke om at forlænge ferien.

- Det er vigtigt at understrege, at medarbejderne selv har ansvaret for at finde tilbage til den rette døgnrytme og andre daglige rutiner, så de kan komme ind i arbejdshverdagen igen. Det, som arbejdsgiveren kan bidrage med, handler ganske enkelt om at give medarbejderne lidt plads og ikke lægge for hårdt ud de første dage, siger Manson.

- Meget handler om planlægning, forberedelse og omstilling. Her kan arbejdsgiveren være med til at bidrage, tilføjer hun.

Fam Mansons tips til at give dine medarbejdere en god start efter ferien:

Gør det hyggeligt på arbejdet:

Nogle medarbejdere har brug for en påmindelse om, at arbejdet er et rart sted at være. Lad medarbejderne "indhente" snakken med kollegaerne. At bruge lidt ekstra tid ved kaffemaskinen bør være okay i den første uge.

Undgå vigtige møder lige efter ferien:

Planlæg ikke vigtige møder i de første dage efter ferien. Giv medarbejderne tid til at komme i gang igen uden at skulle mærke presset af store forpligtelser med det samme.

Tænk over, hvordan du kommunikerer:

Vær bevidst om, hvordan du kommunikerer med dine medarbejdere. Send ikke unødvendigt mange e-mails. Tag i stedet kontakt face-to-face, brug telefonen eller andre kanaler. Det kan være med til at mindske følelsen af at blive overvældet af digital kunnen.

Hjælp til selvhjælp:

Til næste år: Mind medarbejderne om, at ferien er til for at koble helt af, og at de selv skal finde de metoder, der gør dette muligt. Nogle har brug for at lægge en ekstra indsats før ferien, så overgangen bliver nemmere. Andre foretrækker at springe direkte ind i arbejdet, når de er tilbage.

Hold dig opdateret med vores gratis nyhedsbrev

Rise & Shine-nyhedsbrevet er for HR og ledere, der vil frigøre det fulde potentiale i deres medarbejdere. ⭐

Udfyld formularen nedenfor, og modtag Rise & Shine!

Del siden: