Lær at give feedback på 5 forskellige måder

Alle trenger feedback og konstruktive tilbakemeldinger. I arbeidslivet sørger feedback for å lede medarbeidere i riktig retning, og gir den enkelte trygghet og bekreftelse.
onsdag den 1. marts 2023
Læsetid: 2 minutter

Men der er mange måder at give tilbagemeldinger på. Her er fem enkle metoder, der skaber struktur og klarhed - både for den, der giver feedback, og for den, der modtager feedback.

1. Stopp, start, fortsæt

Dette er en god metode, når du ønsker at følge op på en medarbejder og give konstruktiv feedback om adfærd.

  • Sig noget, de skal stoppe med at gøre
  • Sig noget, de skal begynde at gøre
  • Sig noget, de skal fortsætte med at gøre

2. 3x3-metoden

Dette er en god metode at bruge i alle medarbejdersamtaler. Tal om tre områder, hvor medarbejderen er succesfuld, og tre områder, der har brug for udvikling. Dette kan hjælpe dig med at afbalancere, hvad der kan opfattes som positiv og negativ feedback. Ved at begrænse dig til disse områder bliver det lettere for medarbejderen at forstå, hvad der kan forbedres

3. Jeg-metoden

Du bør altid give feedback ud fra dit eget perspektiv. Hvis du synes, det er svært, kan du prøve jeg-metoden. Det kan hjælpe dig med at undgå at sætte etiketter på personen foran dig.

Eksempel:
Sig "Jeg blev vred og såret, da du kritiserede min idé foran teamet." I stedet for "I går var du ufølsom." Det hjælper din kollega med at forstå, hvordan hans/hendes adfærd påvirker dig direkte.

4. Notater

Dette er en metode til at give feedback i en gruppe. Bed alle i gruppen om at skrive navnet på personen ved siden af sig og fuldfør disse sætninger:

Eksempel:

Til _________. Det, jeg værdsætter mest ved dig, er _________. Noget, jeg gerne ville se, at du gjorde mere af, er _________. Fra _________

Alle deltagerne i gruppen skriver disse sætninger på en seddel om hver person i gruppen. Når alle deltagerne har skrevet færdigt, gives tilbagemeldingerne mundtligt, og alle beholder sedlerne med tilbagemeldinger om sig selv.

5. Giv feedback på det stærkeste indtryk

Dette er en god metode, hvis du vil give feedback hurtigt eller til personer, som du ikke kender så godt. Fortæl din kollega, hvad han/hun har gjort, som har gjort det stærkeste indtryk på dig (i dag/denne måned/i dette projekt/generelt).

Eksempel:

  • "Mit stærkeste indtryk af dig er, at du er meget målrettet"
  • "Mit stærkeste indtryk af dig i dag er, at du bringer meget positiv energi til gruppen"

Hold dig opdateret med vores gratis nyhedsbrev

Rise & Shine-nyhedsbrevet er for HR og ledere, der vil frigøre det fulde potentiale i deres medarbejdere. ⭐

Udfyld formularen nedenfor, og modtag Rise & Shine!

Del siden: