Skal din HR-afdeling bruge AI? Det skal du overveje!

I det konstant skiftende forretningslandskab, er integrationen af AI blevet mere og mere almindeligt i flere forskellige brancher. HR er en af de brancher, der har mødt betydelige ændringer på grund af AI. Men hvad bør du overveje, når din HR-afdeling begynder at bruge AI?
Caroline GottschalckMarketing Coordinator
fredag den 5. april 2024
Lesetid: 2 Minutter

AI gør arbejdet mere effektivt

Med AI-drevne systemer kan du optimere flere HR-processer. AI kan bruges til at automatisere administrative opgaver, håndtere løn- og fordelingsadministration eller til at analysere persondata for at identificere tendenser og træffe velinformerede beslutninger. 

Det kan være alt fra at forudsige medarbejderomsætning til at identificere kompetencemangler i virksomheden. Ved at automatisere disse tidskrævende opgaver, kan HR-afdelinger spare værdifuld tid og fordele ressourcer mere effektivt, hvilket gør det muligt at fokusere på strategiske initiativer, der tilfører større værdi til virksomheden.

- AI kan også revolutionere, hvordan virksomheder rekrutterer og ansætter talenter. Lige fra at bruge AI til at generere annoncer og til at lave AI-drevet kandidatscreening, hvor HR-afdelingen hurtigt kan identificere de mest kvalificerede kandidater. Det reducerer partiskhed, risiko for diskrimination og forbedrer den overordnede kompetenceforsyning. Derudover kan AI-drevne chatbots give øjeblikkelige svar på kandidaternes spørgsmål, og det kan forbedre kandidatoplevelsen, siger Simployers HR-ekspert, Cecilia Fredriksson.

Har du styr på HR-ordbogen anno 2024?
Prøv vores quiz: Ord og udtryk i HR-verdenen

Mangel på menneskelig interaktion

På trods af alle fordelene ved AI, må der også løftes en advarende finger, mener eksperten.

- HR kan automatisere forskellige administrative opgaver, men det kan aldrig erstatte værdien af menneskelig interaktion. Kandidater og ansatte har stadig brug for personlig opmærksomhed, empati og forståelse, især i følsomme situationer. Mangel på menneskelig interaktion kan potentielt føre til frustration og manglende tillid inden for organisationen, siger Cecilia.

En anden konsekvens, som manglende menneskelig interaktion kan medføre, er videreformidling af forkert information og fordomme.

- Ved implementering af AI inden for HR er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for partiskhed og diskrimination - på trods af at jeg netop har nævnt, at det også kan være nogle af fordelene. AI-systemer lærer af historiske data, og hvis disse data indeholder fordomme, kan du utilsigtet komme til at bruge og forstærke de samme fordomme, siger Cecilia.

Sådan nogle situationer findes der flere eksempler på. HR-eksperten kommer med et eksempel her:

- Et eksempel er, hvis et AI-system trænes på data, der favoriserer mandlige kandidater til visse jobpositioner, så kan systemet fortsætte med at prioritere mandlige ansøgere. Derfor er det afgørende for organisationer at overvåge omhyggeligt, hvilke data der anvendes for at undgå at forstærke diskriminerende værdier.

HR-ekspertens ord: "Vi skal turde at eksperimentere!"

Selvom der også er en bagside af medaljen, mener eksperten, at du skal springe ud i det og eksperimentere med AI-systemer.

- Jeg synes, at alle HR-afdelinger bør være fremme i skoene, begynde at bruge AI og teste sig frem til hvilke dele af HR-opgaverne, man kan optimere for at skabe plads til at arbejde mere strategisk. Vi skal turde at eksperimentere! siger Cecilia Fredriksson.

Ifølge eksperten er der faktisk ingen tid at spilde. Du bør starte i dag.

- Udviklingen går utroligt hurtigt, og det handler om at nå at lære værktøjerne at kende, indse faldgruberne og risiciene, for eksempel diskrimination eller forkert dataanvendelse, for at følge med. Hvis AI-systemerne bruges korrekt, vil det frigøre tid, vi i dag bruger på rent administrativt arbejde, og give os bedre analyser, der hjælper os med at træffe beslutninger og støtte forretningen mere effektivt, afslutter Cecilia Fredriksson.

Hold dig opdateret med vores gratis nyhedsbrev

Rise & Shine-nyhedsbrevet er for HR og ledere, der vil frigøre det fulde potentiale i deres medarbejdere. ⭐

Udfyld formularen nedenfor, og modtag Rise & Shine!

Del siden: