Upassende opførsel til julefrokosten kan ende i bortvisning

Uacceptabel adfærd til årets julefrokoster kan have konsekvenser for ansættelsesforholdet - og i værste tilfælde give anledning til bortvisning af medarbejderen.
Caroline GottschalckMarketing Coordinator
tirsdag den 28. november 2023
Læsetid: 2 minutter

Julefrokostsæsonen er i gang! På trods af den travle tid i og omkring december, er der sikkert mange, der snart vil runde året af i hyggeligt selskab med kollegaer. Men i nogle tilfælde ender en ellers hyggelig aften med at byde på uønskede hændelser.

En tår over tørsten  

Festglade kollegaer, gang i dansegulvet og fri bar er ikke altid opskriften på god stemning, der varer hele aftenen.

Juridisk rådgiver fra DANSK HR, Rie Nielsen, fortæller, at der desværre er en del sager med grænseoverskridende adfærd på arbejdspladsen, og at sådanne sager kan have konsekvenser.

– Det er muligt at bortvise en medarbejder for en seksuel krænkelse af en kollega, hvor krænkelsen rent ansættelsesretligt må anses som værende en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet. Misligholdelsen kan yderligere forstærkes af, hvis adfærden udvises af en leder over for en underordnet.  

Hun henviser bl.a. til en sag fra 2018, hvor en mandlig leder bliver bortvist, efter han gentagne gange har taget på en kvindelig medarbejders bryster og mave til en julefrokost.

Gratis guide: Sådan skaber du engagement

6 virksomheder fortæller om, hvordan de arbejder med pulsmålinger, engagement på afstand, lederskab og sammenhold. Download gratis guide

Klare retningslinjer fra arbejdsgiveren

Før festlighederne for alvor skydes i gang, er det vigtigt, at du som arbejdsgiver tydeligt definerer retningslinjerne for acceptabel adfærd.  

Det er vigtigt at have en politik eller retningslinjer, der beskriver, at I ikke accepterer seksuel chikane eller andre former for chikane. Det kan være med til at forebygge chikane. Politikken kan beskrive, hvilken adfærd der anses som grænseoverskridende og som ikke kan tolereres.

Rie Nielsen understreger, at jeres politik ikke kun bør gælde julefrokoster, men også hverdag og andre sociale arrangementer, der er arrangeret af arbejdspladsen.

I har som arbejdsgiver pligt til at stille et chikanefrit miljø til rådighed for medarbejderne og pligt til at håndtere tilfælde af seksuel chikane.

Eksempler på seksuel chikane er:

 • Kropslige og/eller verbale krænkelser
 • Sjofel omgangstone på arbejdspladsen
 • Upassende berøringer
 • Direkte seksuelle antydninger eller trusler
 • Krænkende spørgsmål til kollegaers eller medarbejderes sexliv eller seksuelle orientering
 • Når en kollega uopfordret og indgående fortæller om sit eget sexliv eller seksuelle orientering

Hvordan håndterer I upassende situationer?  

Udover at definere grænseoverskridende adfærd, er det også en god idé at have en handlingsplan med i jeres adfærdspolitik.  

– Politikken kan ligeledes beskrive, hvilke konsekvenser en grænseoverskridende adfærd kan have. Ligeledes kan det beskrives hvilket ansvar den enkelte medarbejder har i forbindelse med forebyggelse og håndtering af seksuel chikane, og hvor medarbejderne skal rette henvendelse i forbindelse med, at de oplever krænkende handlinger. 

I sommeren 2023, trådte en ny lov i kraft i Danmark, der netop skal styrke indsatsen mod seksuel chikane og bidrage til nødvendig kulturændring på arbejdspladsen.

– En krænket medarbejder kan nu, som noget nyt, søge godtgørelse hos både arbejdsgiveren og den person, der har krænket vedkommende.”, fortæller Rie Nielsen

5 gode råd til, at julefrokosten bliver en fest - for alle

Før du sætter dig til bords med dine medarbejdere i jeres fineste puds, kan det være godt at have tænkt over følgende råd:

 • Planlæg aftenen godt 
 • Hav gode alkoholfrie alternativer 
 • Én snaps er måske ok, men ikke 10 
 • Gør lederne opmærksomme på, at de også er ledere til julefrokosten
 • Afslut festen i rimelig tid

God julefrokost! 

Hold dig opdateret med vores gratis nyhedsbrev

Rise & Shine-nyhedsbrevet er for HR og ledere, der vil frigøre det fulde potentiale i deres medarbejdere. ⭐

Udfyld formularen nedenfor, og modtag Rise & Shine!

Del siden: